Cancer har varit närvarande i programledaren och innehållsskaparen Heidi Willmans liv sedan hon var liten. Heidi var bara nio år när hennes mamma gick bort i bröstcancer. Senare visade genetiska tester att Heidi också bar på en genmutation som ökade risken för bröst- och äggstockscancer. När Heidi fick beskedet om genmutationen ville hon omedelbart operera bort sina bröst, men vid närmare undersökningar upptäcktes att hon redan hade bröstcancer.
Lyckligtvis upptäcktes cancern i ett tidigt stadium, och behandlingarna gav resultat. Heidi var nyligen på åttaårskontrollen och fick besked om att allt såg bra ut.
“Jag vill inte leva i rädsla, så jag har länge valt att tänka att jag är frisk. Förutom de årliga kontrollerna tar jag även egna initiativ och går på blodprov ungefär var sjätte månad för att hålla koll på min hälsa.”
Öppenhet hjälper
När Heidi blev sjuk pratade hon öppet om cancern med alla, även med sina döttrar som då fortfarande gick i grundskolan.
“I början grät vi tillsammans, men sedan blev allt lättare. Jag behövde inte låtsas som något annat när barnen visste vad det handlade om.”
Vissa av Heidis vänner vågade inte kontakta henne efter beskedet, eftersom de inte visste vad de skulle säga. För Heidi är det viktigt att den som är sjuk vet att stödnätverket finns där.
“Det handlar inte om att säga något särskilt, utan bara om att vara närvarande. Man kan bjuda på kaffe, föreslå en promenad, eller lämna varma kanelbullar vid dörren. Det är så viktigt att visa stöd och närvaro.”
Heidi uppmuntrar också andra som drabbats att vara öppna och prata med sina nära. Det blir lättare att hantera när man inte behöver dölja något.
Håll huvudet högt
Liksom sina föräldrar är Heidi en energisk och positiv person, vilket har hjälpt henne i svåra tider. Hon bestämde sig för att inte låta sjukdomen definiera hennes liv.
“Sådana här saker behöver inte få slå ner en. Man tar sig igenom dem, håller huvudet högt och fortsätter framåt.”
Heidi uppmuntrar alla cancerdrabbade att hålla fast vid hoppet.
“Man besegrar inte cancer med positivitet, men tro och hopp gör resan lättare.”
Gör bröstundersökning till en vana
Att få cancer i ung ålder var en väckarklocka för Heidi: vem som helst kan bli sjuk. Därför är det viktigt att regelbundet undersöka sina bröst.
“Man ska inte tro att cancer bara drabbar äldre. Dessutom börjar cancerundersökningar ganska sent. Det är en god idé att göra bröstundersökningar till en rutin. Våga känna efter på både brösten och armhålorna, och börja där. Om en förändring upptäcks i tid, fungerar behandlingarna ofta bättre.”
Heidi påminner om att det aldrig finns en dum anledning att gå till läkaren: om något i kroppen känns fel, boka en tid.
Även om Heidi nu är frisk, har sjukdomen lämnat sina spår.
“Den förändrade min syn på livet och fick mig att stanna upp och tänka till. Jag lärde mig att ingen kan veta vad morgondagen bär med sig. Vi har bara nuet. Man ska vara tacksam för att vara frisk, ha tak över huvudet och mat på bordet.”