loader

Stöd coronahundarnas viktiga arbete

Coronapandemin har påverkat alla människor runtom i världen och det har även gett oss nya utmaningar i vardagen. Men en sak är säker – det här besegrar vi tillsammans!

Vi vill bidra med konkreta gärningar och därför har vi valt att stöda föreningen Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry som utbildar coronahundar. Skickliga coronahundar är ett viktigt verktyg i arbetet mot covid-19. Hundarnas fantastiska luktsinne och snabbhet gör att de är en otrolig tillgång vid sidan av traditionella laboratorietest. Hundarnas uppgift är att göra en första screening och avgöra vilka som ska testa sig för smitta, och således göra det snabbare att få resultaten samt lätta bördan inom provtagningen.

Genom att köpa en Goodwillprodukt är du med och stöder utbildningen av coronahundar. För varje såld produkt skänker vi 30 % till föreningen Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry för utbildning av coronahundar. Bekanta dig med serien Goodwill.

 

Dermosil-Goodwill-koronakoirat_article.jpg

Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry är en förening som specialiserat sig på arbete med luktdetektion. Syftet med föreningen är att upprätthålla och förbättra förmågan att identifiera olika lukter, göra arbetet med luktdetektion mer känt och sprida denna kunskap globalt, samt skapa och upprätthålla ett certifieringssystem. På våren 2020 ingicks ett samarbetsavtal genom vilket man forskar kring hundars förmåga att identifiera covid-19-virusinfektion. Djurtränaren Tommy Wirén fungerar som huvudtränare för coronahundarna.

– Målet med undersökningen är att diagnostisera sjukdom i ett så tidigt skede som möjligt och på ett kostnadseffektivt sätt. Hittills har hundarna visat sig kunna identifiera lukten av smitta åtminstone fyra dagar tidigare än ett PCR-test ger positivt resultat, berättar Wirén.

Medel som samlas in till Wise Nose – Suomen hajuerottely ry går oavkortat till träning av coronahundar. Detta projekt som fått stort internationellt intresse genomförs helt med privata donationer.

– Samarbetspartner och donationer är otroligt viktiga för att detta projekt ska kunna fortsätta. Träning av hundar kräver otroligt mycket resurser. Bland annat tillbehör och utrustning, hundratals prover, personer som samlar och behandlar proverna, träningsutrymmen, tränare, hundar och handledare. Jag uppskattar att utbildningen av en hund kostar ca 20 000 euro. En utbildad coronahund kan minska mängden personer som söker sig till coronatest, vilket skulle spara in flera miljoner euro på laboratorietest, estimerar Wirén.

Delta du också! För varje såld Goodwillprodukt skänker vi 30 % oavkortat till föreningen Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry för utbildning av coronahundar.

Dela

Relaterade produkter

Aktuellt