Tiden stannar upp i bastun

Dermosil_Sauna_blog_1.jpgDen finländska bastukultuten är anspråkslös och avkopplande – bästa stället för mindfulness. Ta några djupa andetag, stäng ögonen och varva ner, så förstärks dina andra sinnen, tipsar Sauna from Finlands* VD Carita Harju.

En stund i bastun saktar ner det snabba tempot som för många blivit en del av den hektiska vardagen och hjärnan får också en stunds vila från att ständigt vara uppkopplad. Då du stänger ögonen och andas djupt skänker det lugn och ro åt alla dina sinnen. Du märker bättre av känslorna som kroppen upplever och irrande tankar lugnar ner sig.

Men forskning har också visat att bastubad är bra för hälsan, berättar Carita Harju.

- Hjärnans stressnivå sjunker, blodtrycket sjunker och kvaliteten på den djupa sömnen förbättras.

I bastun rengörs huden naturligt när värmen får hudporerna att öppnas och svetten sköljer bort orenheter.

- Huden njuter av den varma ångan i bastun. Därför är det bra att vara i en ungefär 60-gradig bastu och hälla passlig mängd vatten på bastustenarna. Det höjer temperaturen och luftfuktigheten i bastun. Om bastun är för varm från början kan man inte slänga vatten på stenarna.

Forskning har påvisat att det lönar sig att lämna huden lätt svettig efter bastubad. Svett innehåller salter och aminosyror som binder fukt, vilket bidrar till att förstärka hudens yttre skyddsbarriär. Istället för att avsluta bastubadet med en dusch ska du alltså gå in i bastun och torka dig torr efter duschen.

"Du kan inte bada bastu fel"

Olika bastuprodukter tar bastuupplevelsen till en helt annan dimension, förklarar Harju. Det viktigaste är att göra behandlingarna på rengjord hud, så att huden får ut bästa möjliga nytta av produkternas hudvårdande effekt. Alla har inte en egen bastu men man får samma upplevelse och avslappning i bastun på gymmet eller i simhallen.

- Det finns inga regler för bastubad, och du kan inte göra det på fel sätt. Temperaturen i bastuns är t.ex. helt rätt om det känns bra för dig, påminner Harju.

CaritaHarju.jpgCaritas bastutips för alla sinnen

- I svagt ljus förstärks dina sinnen. Dämpa gärna belysningen i bastun om det är möjligt.

- Inta en bekväm och avslappnad ställning, om du vill kan du också ta en bastudyna för att göra det ännu bekvämare.

- Lyssna till ljudet från bastun, bastuaggregatet och tystnaden.

- Bastudoft skapar stämning i bastun och väcker minnen till liv.

- Välj en lavduk i naturligt material, såsom linne.

*Sauna from Finland är ett nätverk med över 200 företag, vars mål är att främja bastukulturen i Finland och runtom i världen. Dermosil är ett av företagen som är med i Sauna from Finland.

Dela

Relaterade produkter

Aktuellt