loader

Glöm inte hårbotten!

Hårbotten är lätt att glömma bort, trots att huden i hårbotten är precis som huden på resten av kroppen: Den behöver vård och fukt samt produkter som är speciellt anpassade för just hårbotten. Ofta uppmärksammar vi hårbotten först när den hunnit bli riktigt irriterad och börjat klia och fjälla.

En del har alltid torr hårbotten men den kan också bli tillfälligt torr, speciellt på vintern. Den torra vinterluften kan också få hårbotten riktigt irriterad så att den till och med börjar fjälla. Om det börjar klia: Skrapa inte! Att skrapa gör bara problemet värre; irritationen i huden växer, huden spricker och bakterier och orenheter från fingrarna kommer in under huden och orsakar ännu mer klåda.

Vad är då mjäll? Mjäll är död hud som lossnat från hårbotten. Det kan förorsakas av torr hud, men också av fet hårbotten, jästsvamp, utslag och psoriasis. Mjäll i sig är ingen sjukdom, men mjäll berättar att hårbotten inte mår bra. Att få mjäll i hårbotten är både irriterande och besvärligt. Bland annat stress, matvanor och sjukdom påverkar hårbotten. Även styling, färgning och permanent av håret kan förorsaka torr och irriterad hårbotten.

En irriterad och kliande hårbotten behöver milda och återfuktande hårvårdsprodukter som också lugnar huden. Starka hårprodukter gör huden ännu mer irriterad. Ett bra tips är att hålla koll på produkternas pH-värde. Produkter som har ett pH-värde nära hårets och hudens eget pH-värde (4,5-5,5) rekommenderas, eftersom de inte rubbar fuktbalansen i hårbotten. Klåda i hårbotten kan dämpas med olika hårvårdsprodukter, exempelvis ett bra serum. Produkter som innehåller mentol svalkar hårbotten och lindrar klådan.

Mjällschampo hjälper till att avlägsna mjäll från hårbotten. Mjällschampo kan användas som kur, men ibland kan det krävas mer långsiktig vård för att få bort och hålla mjällen borta. Precis som all annan hud behöver hårbotten peeling, som avlägsnar döda hudceller och gör huden mer mottaglig för vårdande produkter. Till exempel mjölksyra är ett skonsamt peelande ämne. Om huden är mycket irriterad och sprucken ska man förstås inte utsätta den för peeling.

Också stylingprodukter ska väljas med omsorg. Använd produkterna så att de kommer i kontakt med hårbotten så lite som möjligt, så att de kommer åt att störa den irriterade huden så lite som möjligt. Tvätta också håret med Djuprengörande Schampo en gång i veckan så att alla rester av stylingprodukter säkert avlägsnas.

Hårbottenserum lugnar och återfuktar irriterad hud och motverkar uppkomsten av mjäll. Massera in en liten mängd serum i hårbotten, vid behov flera gånger per dag. Serumet absorberas snabbt och behöver inte tvättas bort.

Dela

Relaterade produkter

Aktuellt