loader

Effektiv rutin för välmående fötter

Dermosil-Jalkahoitajan-vinkit_article.jpg

Jonna Kovala som är medicinsk fotvårdare kan även hjälpa vid besvärligare problem med fötterna. Vi bad Jonna ge oss sina bästa tips för att hålla fötterna i skick.

Förebygg
– Kom även ihåg att ta hand om välmående fötter. Regelbunden vård håller huden i skick och ser till att man slipper exempelvis svampinfektioner. Välmående hud har även bättre motståndskraft mot bakterier och virus.

Håll fötterna rena
– Duscha av fötterna varje kväll. Speciellt diabetiker bör hålla fötterna rena för att undvika eventuella infektioner. Det är även viktigt att torka fötterna noggrant, speciellt mellan tårna. Fukt som lämnar kvar kan få huden att luckras upp.

Smörj in
– Det lönar sig att smörja fötterna till natten, när huden reparerar sig själv. Däremot ska man inte smörja mellan tårna, det kan luckra upp huden. Som baskräm för fötterna kan man välja en fuktgivande fotkräm som absorberas snabbt, till förhårdnader ska man välja en fetare kräm.

Välj bra strumpor och skor
– Skorna ska helst väljas enligt fotens uppbyggnad och belastningen som fötterna utsätts för. För att fotens muskler och tår ska fungera ordentligt är det alltid bra att välja en sko med flexibel botten. Lämpliga strumpor är också en viktig del av fötternas välmående, eftersom alltför lösa eller spända strumpor kan orsaka liktornar eller få naglarna att växa fel.

Hurudan är en bra fotkräm?
– Krämer som innehåller urea, dvs. karbamid, har enligt forskning en positiv effekt på huden. Karbamid finns naturligt i huden och bidrar till att binda fukt effektivt. Om man har problem som förhårdnader eller sprickor kan karbamidkräm användas dagligen eller som kur i några veckor. Karbamid är ett fantastiskt återfuktande ämne som stöder hudens förnyelseprocess. Vid regelbunden användning har karbamid även en förebyggande verkan på förhårdnader, berättar Kovala.

Dela

Relaterade produkter

Aktuellt