Ont i hälen? – Vårda hudsprickorna genast

Dermosil_January_2019_Portraits_06_HIRES.jpg

Har du ont i hälarna, ömmar trampdynorna eller tårna? Är huden torr och sprucken? Dessa problem är speciellt vanliga under vintern då inomhusluften är torr och fötterna mestadels är instängda i skor. Faktorer som för trånga skor med fel passform eller den egna fotens uppbyggnad kan förvärra situationen. Regelbunden fotvård, som påbörjas i tid, hjälper mot hudsprickor i hälarna.

Sprickor uppstår när huden töjs ut

Torr hud är inte elastisk. När vi promenerar är det hälarna som tar emot stöten och  förorsakar tryck i hälens hud. Huden tänjs ut och torr hud spricker lätt upp.

Ju torrare, narigare och mera förjockad huden är desto lättare uppstår hudsprickor. Förtjockad och narig hud uppstår bl.a. av att vi går barfota. Även stående arbete, hårt arbetsunderlag och övervikt ökar risken för sprickor i hälarna. Kontrollera, att dina skor har rätt storlek och rätt passform! Till exempel för små sandaler ökar trycket och huden tänjs ut, speciellt vid hälarna, vilket kan leda till hudsprickor.

En smal hudspricka kan gå ända ner till läderhuden (dermis). Alla, som någon gång haft en hudspricka i hälen vet hur smärtsamma dessa små, men djupa sår kan vara! Det är skäl att vårda hudsprickan i god tid, för via sprickor i huden kan bakterier tränga in i huden och ett inflammerat sår kan förorsaka även allvarligare problem.

Fotkräm vårdar sprickorna

Fotkräm eller salva är ett effektivt sätt att förebygga hudsprickor i hälarna. En fotkräm med urea eller karbamid mjukar upp torr hud och binder effektivt fukt. Dermosil Karbamidfotkräm (3573) är utvecklad just för detta ändamål. Karbamidstick (3689) är lätt att applicera på torra hälar. Alternativa crèmer är Classic Fotcrème (3042) med mentol och eucalyptus och Fotcrème Shea (3161) med inslag av citrus. Hudsalva Extra (3007) är ett utmärkt doftfritt alternativ.

Smörj in fötterna genast efter fotbadet när huden ännu är fuktig. Använd gärna Fotbadsalt (3888). Torka fötterna omsorgsfullt, även mellan tårna, och applicera sedan fotkräm. Till natten kan man använda bomullssockor för att effektivera krämens vårdande verkan.

Peelande sockor (3713) är effektiv fotvård för engångsbruk. Resultatet blir fina fötter i många veckor. De Peelande Sockorna avlägsnar effektivt döda hudceller. Sockorna ska inte användas om du har öppna sår eller irriterad hud på fötterna. För att bibehålla mjuka fina fötter så länge som möjligt, kan du efter att du använt Peelande Sockor, smörja in fötterna med Fotserum (3714) varje kväll om du vill.

Vid vård av hälarna är det är bra att välja strumpor och skor av bra kvalitet och att sköta om fothygienen dagligen. Vid svåra hudsprickor kan man använda utbytbara innersulor i skorna och särskilda plåster som ökar hudens fuktighet och mjukar upp huden.

Källor:
Terveyskirjasto Duodecim
Diabetesförbundet i Finland rf

Dela

Relaterade produkter

Aktuellt