loader

Solskydd – 7 frågor och svar om huden och solen

Vi bad om tips hur man kan vistas säkert i solen. Johanna Hagman, överläkare i hudsjukdomar vid Vasa centralsjukhus, svarade på våra frågor. 

Dermosil-Aurinko-1.jpg

1. Vilken nytta eller skada utsätts huden för i solen?
Den främsta nyttan från solen är definitivt att den sätter igång hudens produktion av D-vitamin. D-vitamin börjar bildas redan efter att vi varit ute i 15 minuter – det är mycket viktigt att vi får tillräckligt med D-vitamin för att vi ska må bra. Solen har också en positiv inverkan på humöret.
Till en viss del är solen bra för oss men för mycket orsakar skador i huden i form av mutationer. Solen får också huden att åldras snabbare och kan i värsta fall orsaka hudcancer.

2. Hur syns solens inverkan på huden?
Solen påskyndar hudens egna åldrandeprocess. I huden syns det som rynkor och fina linjer samt ojämn hudton, dvs. pigmentfläckar.

3. Kan man reparera skador från solen?
Inte helt men nog till en viss del. En del hudförändringar kan bli bättre om man använder solskydd.

4. Vad är då bästa sättet att skydda sig?
Först och främst med kläder. Man ska också undvika att vara i solen på dagen när det är som hetast och i stället hålla sig i skuggan. När huden inte skyddas med kläder är det viktigt att använda solskyddsprodukter.
Det bästa solskyddet har hög solskyddsfaktor och skyddar mot solens UVA- och UVB-strålning.

5. Hur ska man vårda huden efter att man vistats i solen?
Det är bra att ta en dusch och rengöra huden efter solande och även vårda huden med fuktgivande produkter.

6. Vilka tips skulle du ge till dem som njuter av att sola och få solbrun hud i sommar?
Var försiktig! Varje gång som du solar uppstår små skador i huden och det kommer den att minnas. Skadorna kommer inte att repareras utan varje gång du vistas i solen kommer nya skador att byggas på de gamla.

7. Vilka tre saker ska alla komma ihåg om solen?
1. Hatt, kläder, solglasögon och skugga hör till alla sommardagar. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att solen strålar fastän det är molnigt.
2. Använd alltid solkräm om huden inte skyddas med kläder.
3. Se till att skydda huden i ansiktet. Ansiktet utsätts hela tiden för solen, och det får huden att åldras snabbare.

 

Bekanta dig med våra oparfymerade och vattenresistenta solskyddsprodukter som ger ett högt skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. De är mycket enkla att applicera och passar även barn över 3 år.

Dela

Relaterade produkter

Aktuellt