Första hjälpen för brännskador – Så vårdar du en brännskada på rätt sätt

Aj, en brännskada! Brännskador kan uppstå från exempelvis solen, heta vätskor, eld, elektricitet, strålning eller kemikalier. Vanligtvis läker en ytlig brännskada av sig själv. Allvaret i en brännskada beror på hur djupt den sträcker sig in i hudlagren, var på kroppen den är placerad och hur stor del av huden som är skadad.  

Vid en ytlig brännskada blir huden röd och kliande, och blåsor kan uppstå. Vid djupa brännskador kan huden bli svart, vit eller brun och kännas bedövad och läderlik.

”Djupa brännskador kräver alltid läkarvård”, berättar Jenny Nyqvist-Streng, specialläkare i kirurgi.

Den viktigaste första hjälpen vid brännskador är tillräckligt lång kylning av det brännskadade hudpartiet. Skölj brännskadan med kallt vatten eller håll den i vatten i 15 minuter. Ta bort smycken som är nära det skadade området. För ytliga brännskador kan du efter kylning applicera en kylande salva.

Om det brännskadade hudpartiet är större än din handflata eller om brännskadan är i ansiktet eller på genitalierna, visa den för en läkare. Sök även läkarvård om du har andats in het ånga eller rök från en brand, eller om brännskadan orsakats av kemikalier eller elektricitet.

Artikeln är skriven i samarbete med Wellmedic.

Brännskadegel lugnar huden och lindrar smärta

Brännskadegel innehåller lugnande aloe vera och fungerar som första hjälp till hud som fått för mycket sol eller hetta. Gelen svalkar och lugnar huden och lindrar således också smärta. Gelen lämpar sig också för spädbarns och småbarns känsliga hud. Produkten får endast användas till första gradens brännskador och ytliga andra gradens brännskador.

Upptäck nu