Rätt produkter för din hudtyp

Här kan du läsa mer om olika hudtyper och vilka produkter som passar de olika hudtyperna. Vi hjälper dig välja rätt produkter för din hud.

Ansiktet

Torr hy

Torr hy är särskilt vanligt i Norden. Huden stramar, känns lättirriterad och ser fnasig ut i vissa partier. Den saknar ofta både fett och fukt.

Vid vård av torr hy är det ytterst viktigt att ge huden ordentligt med fukt. Torr hud törstar efter fukt, så använd en lämplig ansiktskräm både morgon och kväll. 

Vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, ett serum eller en ansiktsmask som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller vid behov.

Se produktförslag

Normal hy

Normal hy är vanligtvis balanserad, spänstig, mjuk och följsam. Personer med normal hy har inga uppenbara problem med torra eller feta områden i ansiktet.

Rätt hudvårdsprodukter och -rutiner hjälper huden hållas vacker och välmående. Vid vård av normal hy är det viktigt att bibehålla god fuktbalans.

Välj fukt- och näringsgivande krämer både till morgon och kväll, så att huden får den näring och vård som den behöver. Vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, ett serum eller en ansiktsmask som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller vid behov.

Se produktförslag

Blandhy

Blandhy tar sitt namn från det faktum den är en korsning av två hudtyper: normal till torr hud i kombination med oljig. Blandhy eller kombinationshy är ofta glansig speciellt i den så kallade T-zonen mellan pannan, näsan och hakan. Däremot är huden på kinderna oftast normal eller torr.

Vård av blandhy kan vara en utmaning, eftersom huden i ansiktet kan bestå av områden som blir feta och områden med andra hudtyper. Det är viktigt att lägga tonvikten på att få kontroll över hudens talgproduktion och effektivt få bort orenheter ur huden, samt ge den ordentligt med fukt. 

Vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, ett serum eller en ansiktsmask som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller alltid vid behov. 

Se produktförslag

Fet hy

Oljig eller fet hy ör en mycket vanlig hudstatus och drabbar kvinnor och män i pubertetsåldern upp till sextio års ålder. Det feta beror på överproduktion av sebum. Huden ser oljig och glansig ut med förstorade porer till följd. Som ett resultat av oljig hud får vi ibland pormaskar eller finnar.

Vid vård av fet hy är det viktigt att välja en fuktighetskräm som är lätt, men samtidigt även fuktgivande och dämpar hudens talgproduktion. Har du fet hud ska du inte använda alltför feta eller tjocka krämer – inte ens på natten. 

Vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, ett serum eller en ansiktsmask som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller alltid vid behov.

Se produktförslag

Känslig hy

Huden kan upplevas känslig oberoende om du har torr, normal, bladhy eller fet hy.

Den typiska beskrivningen av upplevelsen är att huden kliar, bränner eller stinger. Känslan är ständigt närvarande. Personer med känslig hud kan uppleva en försämring under perioder när klimatet är torrt och kallt.

Vid vård av känslig hy är det viktigt att välja skonsamma produkter som vårdar och återfuktar. Produkterna som används får gärna vara helt oparfymerade. Välj även en ansiktsrengöring som rengör varsamt och inte torkar ut huden.

Precis som vid vård av övriga hudtyper kan du vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, t.ex. ett serum som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller alltid vid behov.

Se produktförslag

Mogen hy

I takt med att vi blir äldre förändras även vår hy. När vi blir äldre minskar produktionen av kollagen och hyaluronsyra. Så småningom börjar man märka av synliga ålderstecken, så som torrhet, rynkor och fina linjer. Tecken som tyder på mogen eller åldrande hy. Oberoende om du har torr, normal, bladhy eller fet hy kan den med andra ord vara mogen.

Vid vård av mogen hy är det viktigt att välja effektiva produkter som ger huden den fukt och vård den behöver för att hållas mjuk och spänstig.

Precis som vid vård av övriga hudtyper kan du vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, t.ex. ett serum som du kan använda dagligen eller vid behov.

Se produktförslag

Kroppen

Normal hud

Normal hud är vanligtvis balanserad, spänstig, mjuk och följsam. Personer med normal hud har inga uppenbara problem med torra hudområden.

Rätt hudvårdsprodukter och -rutiner hjälper huden hållas vacker och välmående. Precis som hos andra hudtyper är det viktigt att bibehålla god fuktbalans.

Använd gärna duschprodukter som inte torkar ut huden och smörj även in huden med en fukt- och näringsgivande kräm regelbundet, så att huden får den näring och vård som den behöver.

Se produktförslag

Torr hud

Torr hud är särskilt vanligt i Norden. Huden stramar, känns lättirriterad och ser fnasig ut i vissa partier. Den saknar ofta både fett och fukt.

Vid vård av torr hud är det ytterst viktigt att ge huden ordentligt med fukt. Torr hud törstar efter fukt, så använd gärna effektivt återfuktande duschprodukter som rengör skonsamt och inte torkar ut huden. Smörj även in huden med en fukt- och näringsgivande kräm regelbundet, så att huden får den näring och vård som den behöver.

Vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkt i din hudvårdsrutin, en fetare, rejält återfuktande kräm som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller vid behov.

Se produktförslag

Väldigt torr hud

När huden på kroppen är mycket torr kan den bli stram, flagande och klia mycket. Den saknar ofta både fett och fukt. Man kan även känna smärta och huden kan även bli extremt narig och sprucken. Väldigt torr hud kan även vara känslig. 

Vid vård av väldigt torr hud är det ytterst viktigt att ge huden ordentligt med fukt. Torr hud törstar efter fukt, så använd gärna fetare duschprodukter som återfuktar effektivt samt rengör huden skonsamt. Smörj även in huden regelbundet med en fukt- och näringsgivande krämer eller oljor, så att huden får den näring och vård som den behöver.

Vid behov kan du också ta med en intensivvårdande produkter i din hudvårdsrutin, så som en olja som du kan använda 1–2 gånger per vecka eller alltid vid behov.

Se produktförslag