Så här sköter du om små sår

På sommaren gör vi allt möjligt: vi reser, vi sysslar med sådant vi tycker om och vi är mycket ute. Och när vi gör mycket kan det också hända mycket. Jenny Nyqvist-Streng, specialläkare i kirurgi, berättar hur du själv kan sköta om små missöden och när det lönar sig att uppsöka läkare.

Håll såret rent

Vid sårvård är det allra viktigast att hålla området kring såret rent. Försök alltså få bort all smuts och sand från såret.

”Tvätta först händerna med tvål och tvätta sedan huden kring såret. Rengör till slut också själva såret med vatten och tvål. Du kan också försöka få bort smuts med en pincett eller fuktig kompress. Du kan också blötlägga såret i vatten en stund eller duscha såret”, råder Nyqvist-Streng.

Om såret inte blöder behöver du inte lägga på ett plåster bara för sakens skull, eftersom det är bra för såret att få luft. Om kläderna gnider mot såret lönar det sig ändå att skydda såret med ett plåster eller en kompress.

Om såret blöder kan man stoppa blödningen genom att trycka till exempel en kompress mot såret i några minuter. Håll samtidigt den skadade kroppsdelen så högt uppe som du kan.

Små sår läker ofta av sig själv inom några veckor.

Det lönar sig att sköta om ett sår så att det inte blir inflammerat och så att det läker så bra som möjligt utan att lämna fula ärr efter sig.
Jenny Nyqvist-StrengSpecialist i kirurgi, Wellmedic

Låt en läkare titta på såret om

  • såret inte läker på ett par veckor, har kraftig rodnad eller ändrar färg till guldgul
  • såret är rött och irriterat och du har feber
  • du inte får såret rengjort ordentligt
  • såret har uppkommit till följd av ett djurbett
  • såret blöder ymnigt och blödningen inte slutar trots att du trycker på såret och håller den skadade kroppsdelen högt eller
  • du inte får ihop sårets kanter.

Om såret behöver sys, limmas eller tejpas bör det göras inom 12 timmar. Om du inte är säker på att såret kan skötas med husmorsknep är det bäst att vända sig till hälsovården för att få råd.

Artikeln är skriven i samarbete med Wellmedic och Jenny Nyqvist-Streng, som är specialläkare i kirurgi, MD.PhD.

Skydda små sår med plåster

Plåster hör hemma i varje medicinskåp! Plåster skyddar små sår och är andningsbara samt hållbara. Förpackningen innehåller 20 plåster.

Köp plåster